Home » Μονάδες Υγείας
Το Νοσοκομείο της Λευκάδας ακολουθεί την ιστορία του νησιού και επηρεάζεται αισθητά από αυτή.
Έτσι ξεκινάει τη λειτουργία του ως Αδελφάτο Ιταλών και σχολείο για απόρους το οποίο εν συνεχεία ρυθμίζει τις υπηρεσίες του για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού σε ιατρική περίθαλψη.
Ουσιαστικά, η ιστορία του ξεκινάει το 1953 όταν με βασιλικό διάταγμα νομιμοποιείται το Νοσοκομείο και αποτελείται από Παθολογικό, Χειρουργικό και Μαιευτικό τμήμα. Το 1964 ο Δήμος Λευκάδας παραχωρεί στο Νοσοκομείο έκταση για την ανέγερση νέας πτέρυγας, ενώ μετά από υπουργική απόφαση, το 1986 αναμορφώθηκε και ορίστηκε ως Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή επανορίσθηκαν οι πηγές εσόδων, ο σκοπός, και οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου.
Σήμερα, αποτελείται από 13 τμήματα, εκ των οποίων 4 εργαστηριακά, και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού βρίσκεται στα πρώτα της βήματα. Έχει υπό την αρμοδιότητά του 1 Κέντρο Υγείας και 10 Περιφερειακά Ιατρεία και απασχολεί 224 άτομα προσωπικό. Κατά τη διάρκεια του 2004 εξυπηρέτησε περισσότερους από 56.000 ασθενείς στα εξωτερικά του ιατρεία.
Ανθρώπινο Δυναμικό
Ιατρικό Προσωπικό 38
Νοσηλευτικό Προσωπικό 99
Λοιπό Επιστημονικό Προσωπικό 21
Διοικητικό Προσωπικό 44
Τεχνικό Προσωπικό 15
Προσωπικό Ι.Δ. Ορισμένου Χρόνου 7
Σύνολο 224
Tο Νοσοκομείο απαρτίζεται από τις υπηρεσίες:
Η κύρια αρμοδιότητα της Ιατρικής Υπηρεσίας είναι η προώθηση και προαγωγή της Υγείας, της έρευνας και της εκπαίδευσης, η παροχή υπηρεσιών Υγείας και ο προγραμματισμός και ο έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αποτελείται από 2 διατομεακά τμήματα (επειγόντων Περιστατικών και Ημερήσιας Νοσηλείας) και τους ακόλουθους τομείς:
Παθολογικό Τομέα
που απαρτίζεται από τα ακόλουθα τμήματα:
Χειρουργικό Τομέα
που απαρτίζεται από τα ακόλουθα τμήματα:
Εργαστηριακό Τομέα
που απαρτίζεται από τα ακόλουθα τμήματα:
Το Φαρμακευτικό Τμήμα φέρει την ευθύνη για τον προγραμματισμό προμηθειών, την φύλαξη, την ταξινόμηση, την παρασκευή ιδιοσκευασμάτων, τον έλεγχο, τη χορήγηση, τη διανομή, τη διακίνηση και διαχείριση του φαρμακευτικού και λοιπού υλικού αρμοδιότητας του Ε.Ο.Φ. Ακόμη έχει την ευθύνη του επιστημονικού ελέγχου του συνταγολογίου, της εκτέλεσης οποιασδήποτε συνταγής που θα ζητήσει το ιατρικό τμήμα, καθώς και του ελέγχου των προς εκτέλεση συνταγών.
Η Νοσηλευτική Υπηρεσία έχεις ως αρμοδιότητες την παροχή νοσηλείας στους αρρώστους, σύμφωνα με τα διδάγματα της νοσηλευτικής και στο πλαίσιο των κατευθύνσεων των υπευθύνων σε κάθε περίπτωση γιατρών, η προώθηση και προαγωγή της νοσηλευτικής και της εκπαίδευσης στον τομέα αυτό και ο προγραμματισμός και ο έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Διαρθρώνεται σε δύο τομείς 1ο και 2ο, που ο καθένας με τη σειρά του διαρθρώνεται σε νοσηλευτικά τμήματα ως ακολούθως:
Ο 1ος τομέας σε τέσσερα τμήματα που καλύπτουν τον Παθολογικό κα Χειρουργικό Τομέα της Ιατρικής Υπηρεσίας
Ο 2ος τομέας σε ένα τμήμα που καλύπτει τον Εργαστηριακό τομέα, τα διατομεακά τμήματα, τα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Στο Νοσοκομείο συνιστάται Νοσηλευτική Επιτροπή που αποτελείται από τον Διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ως πρόεδρο, ένα προϊστάμενο τμήματος από κάθε τομέα και ένα διπλωματούχο τμήματος από κάθε τομέα. Η Νοσηλευτική Επιτροπή γνωμοδοτεί για κάθε θέμα που αφορά την οργάνωση και λειτουργία της Νοσηλευτικής Επιτροπής και εισηγείται σχετικά με τον Πρόεδρό της στα αρμόδια όργανα του Νοσοκομείου.
Η Διοικητική Υπηρεσία διαρθρώνεται σε τμήματα και αυτοτελή γραφεία. Συγκεκριμένα:
Τα τμήματα:
και τα αυτοτελή γραφεία:
οι οποίες είναι μεταξύ τους ισότιμες και υπάγονται ιεραρχικά στο Συμβούλιο Διοίκησης του Νοσοκομείου και τον Διοικητή του. Κάθε υπηρεσία έχει τη δική της ξεχωριστή συγκρότηση και ιεραρχική διάρθρωση.
Κέντρα Υγείας – Περιφερειακά Ιατρεία
Με το άρθρο 14 του ιδρυτικού για το Ε.Σ.Υ. Νόμου 1397/83, δημιουργείται το νομικό πλαίσιο για τη σύσταση, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Προεδρίας, Οικονομικών και Υγείας – Πρόνοιας, Κέντρων Υγείας ως αποκεντρωμένων οργανικών μονάδων των Νοσοκομείων του νομού και Περιφερειακών Ιατρείων ως αποκεντρωμένων μονάδων των Κέντρων Υγείας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται η έδρα και η περιοχή ευθύνης ενός εκάστου και συνιστώνται οι θέσεις του προσωπικού τους. Η έδρα κάθε κέντρου Υγείας ορίζεται με κριτήριο την ισόρροπη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής. Τα περιφερειακά Ιατρεία διακρίνονται σε ιατρεία με ορισμένες ημέρες και ώρες λειτουργίας και σε ιατρεία 24ωρης ετοιμότητας.
Τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται σε άμεση επιστημονική, νοσηλευτική, εκπαιδευτική και λειτουργική σύνδεση με το νοσοκομείο με το οποίο υπάγονται οργανικά και διοικητικά.
Τηλέφωνο: 2645031065, 31066
Fax: 2645031067
Σκοποί των Κέντρων Υγείας
Με βάση αυτό το πλαίσιο συστάθηκε στο Νομό Λευκάδος το Κέντρο Υγείας Βασιλικής και 10 Περιφερειακά Ιατρεία. Τα λειτουργούντα ιατρεία και εργαστήρια παρουσιάζονται στον πίνακα
ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Κ.Υ. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
Κέντρο Υγείας Βασιλικής
Ιατρεία: Παθολογικό, Οδοντιατρικό, Χειρουργικό, Διαβητολογικό, Πραγματοποιούνται παιδιατρικές και ορθοπεδικές εξετάσεις από αντίστοιχους επισκέπτες ιατρούς.
Εργαστήρια: Ακτινοδιαγνωστικό, Μικροβιολογικό
Τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν ως μικρές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την εξυπηρέτηση περιοχών που απέχουν από τη βασική υγειονομική μονάδα του νησιού ή γενικότερα του Νομού.
Στελεχώνονται δε με ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικούς ιατρούς) ενώ οι υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνουν εξετάσεις, συνταγογραφήσεις, παραπομπές.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ονομασία, Χαρακτηρισμός, Χρόνος πρόσβασης στο κοντινότερο ΚΥ ή Νοσοκομείο, Αριθμός Υπηρετούντων (Ιατρικό Προσωπικό Νοσηλευτικό προσωπικόΔιοικητικό προσωπικό)
Καρυάς,Τυπικό, 20, 120
Σύβρου,Τυπικό, 20, 100
Αγ. Πέτρου, Τυπικό, 20, 100
Λαζαράτα, Τυπικό, 20, 100
Εξάνθειας, Τυπικό, 15, 100
Νικιάνας, Τυπικό, 15, 110
Βλυχού, Τυπικό, 20, 220
Κατωμερίου, Άγονο, 105, 300
Καλάμου, Άγονο, 75, 100
Καστού, Άγονο, 125, 100
Σύνολο προσωπικού 13, 7, 0
* Στο Π.Ι. Κατωμερίου υπηρετούν ένας Ιατρός Γενικής Ιατρικής και 2 Αγροτικοί.
copyright © 2022 – Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας – Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
created by: interface-team