Home » Μουσικοφιλολογικός Όμιλος «ΟΡΦΕΥΣ»
Ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος «ΟΡΦΕΥΣ» Λευκάδας ιδρύθηκε το 1937 από μια ομάδα φιλόμουσων νέων που ήταν μέλη μαντολινάτας και είναι ένα σωματείο με πλούσια πολιτιστική δράση και προσφορά.
Στην πορεία του μια πρωτοπόρα πορεία σε ό,τι καλλιτεχνικό λάβαινε χώρα στη Λευκάδα, κάλυπτε όλες τις εκφράσεις της Τέχνης και του Λόγου. Συναυλίες – της μαντολινάτας – και της Χορωδίας, λογοτεχνικές βραδιές με διαλέξεις και απαγγελίες, μουσικά πορτρέτα, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, λαμπρές χοροεσπερίδες, καρναβαλίστικα ξεφαντώματα. Δημιουργός του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι με την πάροδο του χρόνου μεγάλωνε τις δραστηριότητές του και πρόσθετε καινούρια τμήματα όπως το Λαογραφικό Μουσείο, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό, την Κινηματογραφική Λέσχη. Μέσα σε αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζοντας πάμπολα και ποικίλα εμπόδια στηριζόμενος στις ακαταπόνητες δυνάμεις φίλων και συμπαραστατών του, κατόρθωσε να επιβιώσει και να φθάσει στη σημερινή πραγματικότητα. Σταθμός στις δραστηριότητές του είναι η δημιουργία των Γιορτών Λόγου και Τέχνης το 1955 και του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ το 1960.
Από το 1956 διοργανώνει κάθε χρόνο τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να τιμήσουμε τους επώνυμους και ανώνυμους συμπατριώτες μας που μαζί με άλλους επτανήσιους αγωνίστηκαν για την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.
Το 1993, για το μεγάλο πολιτιστικό έργο του τιμήθηκε με το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Η χορωδία ιδρύθηκε το 1937 και αποτελεί ένα από τα ενεργότερα τμήματα του Ομίλου και ξεκίνησαν από αυτήν επώνυμοι καλλιτέχνες, με κορυφαία τη διεθνούς φήμης μετζοσοπράνο Αγνή Μπάλτσα. Έχει πλούσιο ρεπερτόριο όλων των εποχών και έχει πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μια άρτια μικτή ακαπέλα χορωδία. Τη χορωδία διευθύνει ο καταξιωμένος Λευκαδίτης μαέστρος Διονύσης Γράψας.
Το 1987 η Χορωδία και η Μαντολινάντα του ΟΡΦΕΑ εξέδωσε σε δίσκο 12 τραγούδια με τίτλο «ΑΓΙΟΜΑΥΡΙΤΙΚΑ». Είναι τραγούδια που υμνούν τη Λευκάδα, τους κατοίκους της και τις συνήθειές τους. Είναι γραμμένα από Λευκαδίτες ποιητές – στιχουργούς και μελοποιημένα από το Μαέστρο Διονύση Γράψα. Το Μάιο του 2004 παρουσίασε στη Λευκάδα το έργο «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ» του Ευριπίδη, σε μουσική Χρήστου Λεοντή, μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου, ενορχήστρωση, προσαρμογή, διδασκαλία και διεύθυνση του Μαέστρου Διονύση Γράψα. Έλαβε μέρος στην αφή της φλόγας στις 8.8.2004 στην Ολυμπιακή πόλη Πάτρα, σε αναπαράσταση της τελετής έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων με θέμα «Μνήμες 1986».
Έχει συνεργασθεί με τον Μιλτιάδη Καρύδη, Χρήστο Λεοντή, Θάνο Μικρούτσικο, Κωστή Κωνσταντάρα και Soulins Sondeckis. Πραγματοποιεί κάθε χρόνο συνάντηση χορωδιών στη Λευκάδα το μήνα Μάιο.
Το χορευτικό του ΟΡΦΕΑ ιδρύθηκε το 1960 με σκοπό τη διάσωση και διατήρηση των χορών, των τραγουδιών και των δρώμενων του νησιού, της Επτανήσου και της υπόλοιπης Ελλάδας. Διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη με φορεσιές από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Η κατάρτιση αυτών που διδάσκουν, που συνεχώς ασχολούνται με την έρευνα των χορών, είναι η εγγύηση ενός άριστου τεχνικά αποτελέσματος, πάντα μέσα στα πλαίσια της παράδοσης. είναι το κεντρικό σημείο που συναντιούνται όσοι αγαπούν τους Ελληνικούς χορούς και προβληματίζονται μεθοδικά για αυτούς.
Έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις «Ιόνια Γη» και «Εν Τυμπάνω και Χορώ». Ήταν ένα από τα 3 χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στο 1 ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ της Λευκάδας και μέχρι σήμερα εμφανίζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο. Έχει λάβει μέρος σχεδόν σε όλα τα φεστιβάλ του Ελλαδικού χώρου και στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Μ.Βρετανία, Ισπανία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τουρκία, Ουκρανία, Μάλτα), αποσπώντας πρώτα βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και κολακευτικά σχόλια.
Ο δάσκαλος του χορού είναι ο Σπύρος Παπουτσόπουλος.
Διαθέτει και τμήμα Παιδικού Χορευτικού από το 1987. Σκοπός της λειτουργίας του είναι η εκμάθηση των παραδοσιακών χορών από μικρή ηλικία και η μελλοντική στελέχωση του χορευτικού των ενηλίκων. Δάσκαλοι στο Παιδικό Χορευτικό είναι ο Σπύρος Παπουτσόπουλος και η Παναγιώτα Σκλαβενίτη.
Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1978, περιέχει πάνω από 1000 εκθέματα, αντιπροσωπευτικά της παράδοσης, της κουλτούρας, της έκφρασης και της ιστορίας της Λευκάδας και το επισκέπτονται χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο. Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Στεφανίτση 2 (πλησίον Κεντρικής Πλατείας) και η ονομασία του είναι ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΚΟΝΤΟΜΙΧΗΣ».
Ώρες λειτουργίας (Εκτός Δευτέρας)
10:00 π.μ. – 01:00 μ.μ. και
07:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ.
Η Κινηματογραφική Λέσχη ιδρύθηκε το 1970 και προβάλλει ποιοτικές ταινίες κάθε Τρίτη στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝ» και είναι μέλος της Ένωσης Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος. Έχει κάνει αφιερώματα στον Ελληνικό κινηματογράφο και προβολές ταινιών με κριτικούς και σκηνοθέτες όπως ο Θοδωρής Αγγελόπουλος και Γιάννης Σολδάτος. Πραγματοποίησε το 190 Συνέδριο της ΟΚΛΕ στις 5-7 Ιουνίου 2005 αφιερωμένο στην οικολογία και τον κινηματογράφο.
Πληροφορίες:
Τηλέφωνο/Fax: 26450-25497
web site: www.orfeaslefkada.gr
Πρόεδρος:
Ρούσσου Μαρία
Email: mariaroussou@hol.gr
vivllefk@sch.gr
Τηλέφωνο: +0306972325339
Υπεύθυνες Μουσείου
Σκληρού Τούλα Τηλ: 6974 070259, 26450 22778
Κολοκύθα Μαρία Τηλ: 6981 910508, 26450 71422
copyright © 2022 – Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας – Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
created by: interface-team