Δελτίο Τύπου
Ανδρέας Κτενάς: «Η Λευκάδα άντεξε τα απανωτά κύματα κακοκαιρίας. Δεν επαναπαυόμαστε» – Χωρίς προβλήματα το πέρασμα της «Αθηνάς» και του «Μπάλλου»
Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, καθώς αν και εξασθενούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή την τελευταία εβδομάδα, οι όγκοι νερού που έβρεξε ήταν τεράστιοι και το έδαφος είναι κορεσμένο, με αποτέλεσμα με μικρότερης έντασης βροχές να ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα σε υπαίθριες δραστηριότητες και ολισθηρότητα στο οδικό δίκτυο.
«Τις τελευταίες ημέρες ήρθαμε αντιμέτωποι με δύο πρωτόγνωρα κύματα κακοκαιρίας και η Λευκάδα άντεξε. Ο σχεδιασμός μας και τα επιχειρησιακά αντανακλαστικά μας απέδωσαν και το πέρασμα της ‘Αθηνάς’ και του ‘Μπάλλου’ δεν είχε για την περιοχή μας τα προβλήματα που βλέπουμε σε άλλες περιοχές της χώρας.
Συγκαλέσαμε έγκαιρα το ΣΟΠΠ, είχαμε σε ετοιμότητα μηχανήματα και συνεργεία σε διάφορα σημεία του νησιού, θέσαμε σε λειτουργία επί 24ωρου βάσεως Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας στο Διοικητήριο, επεμβήκαμε και αντιμετωπίσαμε άμεσα για την αντιμετώπιση των όποιον μικροπροβλημάτων εμφανίστηκαν, κλείσαμε προληπτικά τα σχολεία όταν ο επαπειλούμενος κίνδυνος ήταν υψηλός.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άψογη συνεργασία και τον αποτελεσματικό συντονισμό. Κυρίως όμως να ευχαριστήσω το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας που εδώ και μια εβδομάδα εργάζεται πέρα από κάθε ωράριο και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες»
ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, και συμπλήρωσε:
«Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Το κλίμα δεν αλλάζει. Έχει αλλάξει ήδη!
Πλέον, δεν είμαστε αντιμέτωποι με τον συνήθη φθινοπωρινό βροχερό καιρό, αλλά με ακραία καιρικά φαινόμενα. Φέτος είχαμε την ‘Αθηνα’ και τον ‘Μπάλλο’, πέρσι τη ‘Θάλεια’ και τον ‘Ιανό’, το 2019 τον ‘Γηρυόνη’ και τη ‘Διδώ’.
Οι υφιστάμενες υποδομές έχουν σχεδιαστεί σε εποχές προ της Κλιματικής Κρίσης και χρειάζεται πολλαπλάσια και συστηματική προσπάθεια εκ μέρους όλων μας για να συνεχίσουν να αντέχουν.
Επιπλέον, πρέπει να αλλάξουμε το σχεδιασμό μας για τα νέα έργα σε αυτή τη νέα εποχή, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης. Για παράδειγμα, οι αγροτικοί δρόμοι θα πρέπει να αποκτήσουν πρόβλεψη απορροής υδάτων, ώστε να μην μετατρέπονται σε χειμάρρους. Τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να γίνονται έχοντας υπόψη όχι τα δεδομένα του παρελθόντος αλλά τους πολύ μεγάλους όγκους νερού που θα υπάρξουν τα επόμενα χρόνια.Τέλος, σε αυτή τη μάχη με το κλίμα θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι σαν πολίτες, αναλαμβάνοντας δράση και να μην περιμένουμε μόνο την Πολιτεία και τους φορείς. Ενεργώντας προληπτικά για την προστασία των περιουσιών μας. Αυξάνοντας την ανακλύκλωση. Μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στο σπίτι μας και στην επιχείρησή μας.».