English Italian Dutch German Swedish Russian
Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας - Περιφ. Ιονίων Νήσων
Links Sitemap Επικοινωνία

Web Cam Lefkada - Κεντρική πλατεία

Χάρτες της Λευκάδας
Γιορτές Λόγου και Τέχνης στην Λευκάδα Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας
Εκδηλώσεις
Μουσεία στη Λευκάδα
Η ιστοσελίδα φιλοξενείται στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ

Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις

9/3/2017

ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ για την καταπολέμηση των ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ


Μπορείτε να κατεβάσετε την Ανακοίνωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                             Λευκάδα,  07-03-2017
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
                                                                Αριθ. Πρωτ. : οικ. 18556/3133
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒ/ΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση : Διοικητήριο
Ταχ. Κώδικας: 31100
TELEFAX : 2645 6-60735
Πληροφορίες: Θ. Ρεκατσίνα
Τηλέφωνο: 2645-3-60736
E-mail: lrekatsina@pin.gov.gr

ΘΕΜΑ : «ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ»

ΣΧΕΤ.: Η αρ. Πρωτ. Υ1α/Γ.Π.οικ. 24708/31-03-2016 Εγκύκλιος του Τμήματος Μεταδοτικών και μη Μεταδοτικών Νοσημάτων, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, του Υπουργείου Υγείας 

Λόγω της αστάθειας του καιρού που παρατηρείται φέτος στη χώρα μας αλλά και της έναρξης της εαρινής και τουριστικής περιόδου στο Νομό μας, σας παραθέτουμε προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν συλλογικά από όλους μας, στα πλαίσια συντονισμένων ενεργειών για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων όσον αφορά τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών.

Τα κουνούπια όπως γνωρίζουμε είναι ενοχλητικά έντομα και τα νύγματα τους προκαλούν κνησμό, ερεθισμό, δερματίτιδες και αλλεργίες στα ευαίσθητα άτομα. Επιπλέον, ορισμένα είδη ευθύνονται για τη μετάδοση σοβαρών νόσων, όπως της ελονοσίας (ορισμένα είδη ανωφελών), του κίτρινου πυρετού, του δάγκειου πυρετού και του ιού Zika (Aedes aegypti, aedes albopictus), φιλαριάσεων, εγκεφαλιτίδων και αρκετών ακόμη αρμποϊώσεων.

Προκειμένου να περιοριστούν οι οχλήσεις αλλά και να προφυλαχθούμε από τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών, η Υπηρεσία μας θα ήθελε να ενημερώσει τους φορείς αλλά και τους πολίτες για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουμε στην κοινότητα αλλά και στο σπίτι μας για να προστατευτούμε από τα κουνούπια.

Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στο στάσιμο νερό, όπου και αναπτύσσονται ώσπου να γίνουν τέλεια, πτερωτά έντομα. Οι ανωτέρω εστίες, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, βρίσκονται εντός των ορίων ιδιοκτησιών μας, με αποτέλεσμα τα εντεταλμένα συνεργεία ψεκασμού να μην μπορούν να τις προσεγγίσουν και να μην καθίσταται έτσι αποτελεσματική η δράση ενός εφαρμοζόμενου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμμετοχή των κατοίκων είναι σημαντική για την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, διότι σε συνεργασία με τους υπεύθυνους και ύστερα από κατάλληλη ενημέρωση, μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό εστιών ανάπτυξης που βρίσκονται στον ιδιωτικό τους χώρο.

Αποτελεί μεγάλη βοήθεια στην καταπολέμηση των κουνουπιών, η εφαρμογή των παρακάτω απλών ενεργειών από μέρους μας, ώστε να μειωθεί η όχληση και να προληφθεί η μετάδοση ασθενειών.
Πρέπει λοιπόν να μην μένουν στάσιμα νερά στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον οποιασδήποτε συγκέντρωσης και ποσότητας.

Συγκεκριμένα είναι απαραίτητα να λαμβάνονται τα κάτωθι προληπτικά μέτρα:

 1. Απομάκρυνση ή καταστροφή όλων των δοχείων (κουβάδων, γουρνών, ποτίστρων, ανθοδοχείων, μπουκαλιών, παλαιών ελαστικών κλπ) τα οποία είναι δυνατόν να συγκεντρώσουν νερό. Δοχεία τα οποία είναι χρήσιμα πρέπει να είναι αναποδογυρισμένα ή με τέτοιο τρόπο τοποθετημένα ώστε να μην συγκεντρώνουν νερά, ενώ δοχεία τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για τη φύλαξη νερού πρέπει να διατηρούνται κλειστά, με κατάλληλα εφαρμοστά καλύμματα.
 2. Αμεση επισκευή διαρροών σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης.
 3. Τακτικός καθαρισμός των υδρορροών ώστε να μην λιμνάζει το νερό.
 4. Συνεχής καθαρισμός δικτύου όμβριων υδάτων και διευκόλυνση της ροής των νερών.
 5. Συντήρηση των κατεστραμμένων καπακιών των βόθρων και όλων των αποχετευτικών συστημάτων, ερμητικό κλείσιμο των φρεατίων αποχέτευσης. Τοποθέτηση λεπτής σήτας στους αγωγούς εξαερισμού της αποχέτευσης.
 6. Διαχείριση των αποβλήτων και λυμάτων σε κάθε οικία και επιχείρηση σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες αντιμετώπισης των αποβλήτων. Να αποφεύγεται κάθε ανεξέλεγκτη διάθεση αυτών καθώς και η δημιουργία βούρκων από αυτά.
 7. Συνεχής ανανέωση του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών και των σιντριβανιών, συνεχής φιλτράρισμα και επαρκής χλωρίωση του νερού τους. Όταν δεν χρησιμοποιούνται άδειασμα αυτών.
 8. Εφαρμογή καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου από άχρηστα αντικείμενα και ανεξέλεγκτη βλάστηση.
 9. Εντοπισμός και εξουδετέρωση κάθε εστίας ανάπτυξης κουνουπιών από τους ιδιοκτήτες τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων στους χώρους ευθύνης τους.
 10. Αποστράγγιση χωραφιών και άλλων επιφανειών, μετά την άρδευση ή βροχή, για αποφυγή λιμναζόντων υδάτων.
 11. Καθαρισμός αποστραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών από χόρτα, πέτρες, χώματα και άλλα υλικά που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του νερού. Να διευκολύνεται η συνεχής ροή υδάτων όπου είναι δυνατόν
 12. Δίνουμε κλίση στον κήπο μας για να απομακρύνονται τα νερά.
 13. Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
 14. Πότισμα κατά προτίμηση το πρωί.
 15. Αδειασμα του νερού, μετά το πότισμα, από τα πιατάκια των γλαστρών.
 16. Αποφυγή διάνοιξης λάκκων.
 17. Αποφυγή αλόγιστης χρήσης νερού κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί.
 18. Ανανέωση του νερού στις ποτίστρες των ζώων και στις δεξαμενές και στέρνες νερού. Να μαζεύονται τα φύλλα ή άλλα σκουπίδια που υπάρχουν στην επιφάνεια τους. Το ανοίγματα δεξαμενών συλλογής νερού να καλύπτονται με λεπτή σήτα.
 19. Καθαρίζουμε συχνά και ψεκάζουμε σε στάβλους ζώων και σε εκτροφεία πτηνών (κοτέτσια).
 20. Αποφυγή τοποθέτησης στα νεκροταφεία ανθοδοχεία με νερό, προτιμάμε την τοποθέτηση συνθετικών λουλουδιών.
 21. Αποφυγή ανεξέλεγκτης διάθεσης σκουπιδιών.
 22. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών
 23. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων.
 24. Καλύπτουμε τις βάρκες να μην μαζεύουν νερό της βροχής.
 25. Λήψη ατομικών μέτρων προστασίας όπως τοποθέτηση λεπτών σητών στις πόρτες στα παράθυρα στους φεγγίτες και στους αεραγωγούς τζακιού.
 26. Εντοπισμός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά τους στην Υπηρεσία μας ή στους Δήμους – Δημοτικές Ενότητες.

           ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 1. Χρήση κατάλληλων ρούχων που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα, καπέλο).
 2. Χρήση της παραδοσιακής κουνουπιέρας κατά την διάρκεια του ύπνου.
 3. Χρήση σήτας στα παράθυρα και στις πόρτες
 4. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
 5. Χρήση εντομοαπωθητικών τόσο σε ακάλυπτο δέρμα, όσο και πάνω από τα ρούχα όπως DEET, Πικαριδίνη /ικαριδίνη, IR3535, αιθαίρια έλαια ευκαλύπτου, προσοχή στις οδηγίες χρήσης τους. Σας ενημερώνουμε ότι τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
 6. Αποφυγή αλόγιστης χρήσης εντομοκτόνων, οικιακών σπρέι ή άλλων σκευασμάτων για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Η χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών σε μορφή υγρού ή πλακιδίων να γίνεται προσεχτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους. Η εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος εντομοκτονίας να γίνεται από εξειδικευμένα άτομα, παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα.
 7. Ιδιαίτερα για τις έγκυες και για περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συστήνεται αναβολή του ταξιδιού σε περιοχές όπου αναφέρονται κρούσματα από τον ιό Zika, ή σε περίπτωση που το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί συστήνονται αυξημένα μέτρα προστασίας κατά των δειγμάτων από κουνούπια.

Οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές θα πρέπει επίσης να μεριμνήσουν για την εξουδετέρωση ή βελτίωση εστιών ανάπτυξης όπως οι καλλιέργειες που απαιτούν πολύ νερό, τα παρόχθια χειμάρρων, τα αρδευτικά & αποστραγγιστικά κανάλια, τα δίκτυα όμβριων υδάτων όπου το νερό δεν ρέει συνεχώς αλλά λιμνάζει, το νερό από υπερχειλίσεις καναλιών, δεξαμενών κλπ, τα καζανάκια των αποχωρητηρίων των σχολείων που δεν χρησιμοποιούνται το καλοκαίρι, το νερό που συσσωρεύεται σε άχρηστα αντικείμενα που πετιούνται στο δρόμο, σε κοιλότητες δένδρων, όπως κονσερβοκούτια, τενεκεδάκια, μπουκάλια, λάστιχα αυτοκινήτων κ.α.. Επίσης θα πρέπει να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των αποστραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών από χόρτα, πέτρες, χώματα και άλλα υλικά που εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του νερού, έτσι ώστε να διευκολύνεται η συνεχής ροή υδάτων όπου είναι δυνατόν.

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να υποδεικνύει στην Υπηρεσία μας αλλά και στους Δήμους – Δημοτικές Ενότητες, τυχόν ενδοοικιακές και περιοικιακές εστίες ανάπτυξης των ανώριμων σταδίων των κουνουπιών, με σκοπό να επιτευχθεί τελικά η συνολική αντιμετώπιση των εστιών κάθε περιοχής.

Η συνεισφορά των πολιτών στον εντοπισμό, περιορισμό και εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών (συγκεντρώσεις στάσιμου νερού) αποτελεί σημαντικό βήμα στη γενικότερη προσπάθεια καταπολέμησης κουνουπιών. Η συνεργασία φορέων και πολιτών κρίνεται απαραίτητη. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μας για όποια περαιτέρω πληροφορία ή ενημέρωση στα τηλέφωνα 2645 3 60734, 2645 3 60730, 2645 3 60731.

Στους Δήμους και στις Δημοτικές Ενότητες που απευθύνεται το παρόν, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους να μεριμνήσουν για την εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Εκτιμούμε ότι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. 
                                                                                                                                                                              

                                                                                                                      Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                                                                                                                        ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ

<< επιστροφή